Kom igång med vinbryggning hemma
I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det flertal goda tips och råd på hur man lyckas tillverka spännande viner hemma. Det är en väsentlig och uttömande bok som innehåller en hög grad av expertis. En del hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en jättestor utveckling inom vinframställningen hemma. Många kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i regelbunden takt har dessutom utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Många nya ingredienser har därtill tillkommit på marknaden som bidrar åt att berika vinframställningen. I synnerhet har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det många hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som avsikt att skildra vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan också tjäna som bra underlag åt allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte enbart att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är sannerligen underhållande att förädla sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt tilltalande hobby.
Flertal ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används också i tillagningen. Dock har många resonerat att det stundtals är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer svängrum att hälla i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte fundera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många personer i bryggarlag. Det kan bli ett utmärkt tillfälle att ses och umgås, och hjälpas åt och byta erfarenheter sinsemellan.
Därutöver ger Erlandsen råd om att utförligt organisera vinprocessen. Det är viktigt att skriva upp alltsammans som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är hygienisk och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting fattas så kan det ju bli rätt så förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer alltsammans följa i korrekt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast någon form av bruksanvisning. Läs dessa noggrant för att spara massor fel. Dessvärre är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att granska vad som möjligen gick fel.
En annan mycket betydande del i processen är att skriva ner alltsammans som tillsätts och när i processen det sker. Ifall någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt för att spåra vad som möjligen kan ha gått fel. En bryggjournal kan naturligtvis funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt briljant vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.