Måste man använda dextros som bryggsocker eller kan vanligt socker likaså funka?
En angelägen ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks pågå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det endast är dextros som gäller om man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.
Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara ingående med renligheten, att hålla stabil temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.
Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att endast ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.
Vad säger experterna om sockret och smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och består enbart till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.
En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det faktiskt inte spelar någon roll.
Något man tvingas minnas är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och ersätta med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som ej gör det.
Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att färga resultatet. Ifall du följer ett recept och därefter får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl återigen. Du bör helst kringgå att blanda på känsla.