Använd sötningsmedel för att få den läckra söta smaken på ett nyttigt sätt
Många kan inte tänka sig det faktum att det går att klara sig utan att söta.
Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Ett populärt ämne är sackarin som man ta med bibehållet gott samvete.
Sackarin är inte det enda eller effektivaste alternativet till vanligt vitt socker
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.
Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. Själva sötningseffekten ligger på cirka 500 gånger mer än socker men inte alla som tycker om den metaliska, lite kemiska smaken.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
Sukralos ger också cirka 500 ggr sötare effekt och man kan dessutom hetta upp det så det är mycket lämpligt till bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.
Ett mycket känt sötningsmedel är Aspartam som byggs upp av två olika aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet kommer vid användning att brytas ner till fenylalanin och det är vanligt förekommande i produkter som marknadsförs som bättre för den som vill gå ner i vikt.
Nackdelen med Aspartam är att den smakar en del kemiskt.
Det finns också helt naturliga medel och dessa har blivit otroligt populära
Det har varit ganska heta diskussioner om artificiella sötningsmedel typ Aspartam och sackarin och olika typer av varningar har publicerats om att använda dem.
Då stevia som också kallas för sötflockel kom ut på marknaden så var det många som blev glada.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Detta sötströ är cirka 18 gånger sötare än vanligt standardströsocker.
Sötar du med Stevia kanske du märker en lätt bismak av lakrits. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Smakar som socker och ser dessutom som socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.
En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.
Articifiella sötningsmedel måste du stoppa i dig enorma mängder av innan det anses vara skadligt.
När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.