Att brygga eget vin
Den som vill erfara nya smaker och gillar vin ska absolut testa att brygga själv. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och dessutom genom olika jästekniker och övriga faktorer.
En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mängder av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därtill vanligtvis billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.
När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som får gastronomisk förtjusning över att få nyttja vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.
En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flertal annorlunda sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.
Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är ren samt fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det fattas någonting när man väl ska börja. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att åstadkomma ett arbetsschema.
Därutöver medföljer generellt bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket utförligt. Att vara bra rustad kan nämligen förskona flera förargelser samt fel.
Under bryggandets gång tillsätts olika mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utomordentligt resultat – alternativt tvärtom, undfly fördärvade smaker.
Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns givetvis en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.
Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det ger en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit lite mer kunnig kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.