Brygg ditt eget vin hemma
Att brygga sitt eget vin hemma har blivit avsevärt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock betydelsefullt att noggrant organisera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från inledningen.
Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det vanligt att brygga på diverse bär och frukter.
Om man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förställa den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör dessutom vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas någorlunda mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast fel densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få undan en rejäl mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.
När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var pedant med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet ska jäsa i ca 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.
Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.
Var ingående med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter användning. Det bästa är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill riskera att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det utmärkt att ha ett fat att lägga skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt utbud som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som många hemmabryggare använder sig av.