Experimentera med vinframställningen hemma
Det är inte alls ovanligt att massor människor brygger sitt eget vin hemma. Det är en fängslande procedur som ger möjlighet att experimentera och ta fram annorlunda sorter.
Det allra första steget är att planlägga processen, och att införskaffa ett lämpligt kärl. Fundera dessutom över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara grundlig eftersom det ökar chansen till att erhålla ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter alternativt juice du vill begagna dig av. Det är såklart något som hör ihop med vilken typ av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att framställa vin på flera olika bär och frukter.
Om man plockar bär för att nyttja till vinbryggningen så är det angeläget att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en utökad risk för mögel.
Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.
I kommande del av processen krävs ett redskap som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Oftast brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Typiskt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att röra om.
Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man måste göra. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.
När vin framställs sker skilda processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man tvinga ur den sista saften ur bären.
Mät med hjälp av ochelemätaren igen för att inspektera sockerhalten och ifall mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.
När jäsningen är klar ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.