Hemmaframställning av vin
Med tiden har förutsättningarna för hemmabryggning av vin blivit bättre tack vare att vinsatser samt redskap blivit bättre. Den som önskar producera smakligt vin utan att behöva fundera på vilka specifika ingredienser som krävs kan med fördel handla färdiga vinsatser. Det finns en hel uppsjö av vinsatser på marknaden och antalet växer. Gert Strand AB är en etablerad återförsäljare av produkter som har med vinframställning att göra. Företaget säljer varierande vinsatser med skilda smakuppsättningar.
Följer man bara noga de instruktioner som medföljer vinsatserna så är det svårt att misslyckas med sitt vin. Men den som är aningen mer rutinerad och har bryggt vin själv dessförinnan kan experimentera lite mer. Att producera vin på egna bär och frukter brukar vara någonting som flera föredrar trots att riktigt vin faktiskt måste innefatta vindruvor enligt EUs definitioner.
Bär kan plockas långt innan de ska användas. Se bara till att lagra de mörkt och kyligt. Som ett första led i vinprocessen så ska bärsaften pressas ur och blandas med förslagsvis 10 liter vatten. Det är enormt centralt att vattnet är ordentligt rent. Gert Strand AB säljer aktivt kol som är utmärkt åt att förädla vatten. Det är effektivt att filtrera vattnet genom granulerat aktivt kol eller att nyttja pulverkol åt att slamma upp det. Reningen bör äga rum i rumsvärme. Kolets kvalitet avgör rengöringsförmågan. Några av dessa kvalitetsaspekter är kolets porstruktur samt dess area i kvadratmeter per gram.
När bären är pressade har det bildats en vinmust som ska föras över till en jäshink i en process som kallas förjäsning. Den måste ha ett vattenlås med position intill gummit på hinklocket. Det brukar nämligen bildas skum de första dagarna av jäsningen och ifall hinken inte är tillräckligt omfattande så kommer mäsk pysa ut genom vattenlåset.
Efter förjäsningen ska vinet tappas om. För det krävs en rymligare jäshink, och för att underlätta tappningen från en hink till en annan så är det en god idé att använda en så kallad sughävert. En annan central utrustning är en oechslemätare som används för att mäta upp sockerhalten i musten. Ett mätglas som rymmer 100 ml, stort nog att oechslemätaren ryms, är ett enastående hjälpmedel som underlättar bryggningen.
När man mäter med hjälp av oechslemätaren bör man ha i åtanke att det inte bara är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Det beror på att varierande bär och frukter består av annorlunda mängder extraktämnen som påverkar utslaget.
Glöm inte att ta prover av vinet under hela processens gång. Det är nödvändigt för att manövrera bryggningen åt rätt håll. Mät upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått och ta därefter mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml för att därefter sänka ned oechslemätaren och läsa av värdet.
Det är värt för ordningens och processens skull att utförligt importera mätuppgifter i en precis bryggjournal. Genom att följa utvecklingen på det sättet så reducerar man risken markant att i slutändan bli häpen över vinets smak. Var grundlig med att även smaka av vinet och låt det förmedla smak länge i munnen.
I jäskärlet får vinet stå i cirka 2-4 veckor, beroende på vilken jäst som använts m.m. En del tappar om vinet och filtrerar det ännu en gång när jäsningen är färdig.