Rekommenderade råvaror att nyttja till vinbryggning hemma
Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan prova i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns dessutom prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär samt mispel.
Den som gillar att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte testa att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska testa att brygga på rosenblad från välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.
Det finns inte alltid tid att brygga när vissa råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida användning. En del råvaror ska faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall innan bryggning. Exempelvis, vilda nypon, slånbär och rönnbär.
Men när det inte jämt är årstid för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på enbart några hekto.
Det är även utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att handla. Varudeklarationen ska noga läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan ha i åtanke att äppelmust är perfekt att brygga vin på.
Vad beträffar koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara tämligen dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.